torstai 12. huhtikuuta 2012

Helpot töppöset

Minulta kyseltiin helpon töppösen ohjetta, jonka mukaan voisi sairaaloihin kutoa keskosille ja muillekkin lasten tehohoidossa oleville vauvoille töppösiä. Sairaalat ovat antaneet ohjeita, että töppösten koko saa olla reilu. Varsi ei saa olla pitkä, mutta itse sukka saa olla löysä. Varpaaseen tuleva hälytyslaite täytyy mahtua mukaan. Meillä on kaikilla kolmella lapsella ollut sellainen laite varpaassa ja kaikki ovat ensimmäiset päivänsä viettäneet lasten tehohoidossa, vaikkeivat keskosia ole olleetkaan. Silloin näin osastolla hyvin monenkokoisia vauveleita. Siksi myös asia on lähellä sydäntäni, vaikka aikaa on vierähtänyt kohta 17 vuotta viimeisimmästä käynnistä. Elämä alkaa joskus hyvinkin pienestä.

Ajatus oli sitten eräänä aamuna toteutusta vaille. Kun mietin sitä osaston elämää, totesin, että töppösten tulee olla hyvin yksinkertaiset ja mahdollisimman monelle sopivat. Silloin mieleeni muistui nämä vanhat putkisukat. Helppoja tehdä, onnistuu keneltä tahansa, kun ei ole kantapäätä tehtävänä ja mahtuvat monenkokoiseen jalkaan. Jalkaanlaittokin on helppoa ja kääntämällä varren suun kaksinkerroin nämä ovat ihan töppösen malliset. Ja jos jalka on suurempi, ei käännettä tarvita. Samat putkisukat menevät myös tumpuiksi, jos niitä jollekulle pienokaiselle tarvitaan.
Minulla sattui olemaan tämmöinen ruskea kerä, josta lähdin sukkaa kokeilemaan. 40 silmukkaa ja neuleena tavallinen 2o 2n. Joka neljäs kerros neule siirtyy silmukan vasemmalle eli 1n 2o 1 n lähtee kerroksen alusta ja jälleen kolme kerrosta niin, kunnes 8. kerroksella vaihdetaan 2n 2o. Tätä putkea tein n. 10 cm. Mitta ei ole mitenkään tarkka, minulla vain sattui tämmöinen tähän kokeiluun ja lankaakaan ei ollut kovin paljon. Voisi olla vaikka vähän pidempikin. Ja tehdäkseni kavennukset helpoksi neuloin ihan vain sileää kavennusten välissä. Töppöset valmistuivat nopsaan, eikä tarvinnut miettiä, miten paljon se hälytyslaite vie tilaa ja millainen se kantapää pitäisi olla. Ja kun hälytyslaitetta ei enää tarvita, sukka menee edelleenkin hyvin jalkaan. Pieni kantapää on todella pieni. Lankani oli melko ohutta, joten hieman paksummasta vauvalangasta tulee varmaan vielä paremmat töppöset. Vartta vähän silmämääräisesti sovittaa sukan leveyteen. Neule mukautuu hyvin antane periksi, mutta samalla silti pitää sukan jalassa.

Painoa näille tuli 14 g.

12 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje ja kaunis ajatus - kiitos!
    Tämä on mitä mainioin välityö ja langanloppujen tuhoaja.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, että tämä on mainio malli juuri malli kaikille pienille vauvoille varsinkin sairaalakäyttöön. Olen tuollaisia tehnyt aiemmin myös tuttavien vauvoille kotikäyttöön, mutta viime aikoina junasukat ovat jotenkin vallanneet minut. Noo taisin syksyllä tehdä parin tai kaksi tällaisia. Muuta eroa ei taida tekotavoissamme olla kuin että minä muuten teen kärkeen sädekavennuksen.

    Oli kiva, kun huomasit minun unohdukseni ja otit asian esille. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  3. Mukava sukkaohje. Voisin harkita, että tekisin tällaisia muutamat jämäkuun aikana.

    VastaaPoista
  4. - Hyvä ohje!! Kiitos, kiitos!!
    Sukkien teko enää vaan minulta puuttuu. :)
    -t-

    VastaaPoista
  5. Kiitos kivasta ohjeesta, pipojen lisäksi teenkin näitä mukaan pakettiin.

    VastaaPoista
  6. Mukavan oloinen ohje. Voisin ehkä minäkin jotain tämmöistä kokeilla. Auttaa haluaisin, mutta taidot on puutteelliset :)

    VastaaPoista
  7. Nätit sukkaset ja kiitos hyvästä ohjeesta! Ihania myssyjäkin olet taas tehnyt!

    VastaaPoista
  8. Samoja tumppuja/töppösiä oisin ehottanu ellet ois muistanu ite näitä. Oon nimittäin joskus neulonu i
    tällasia nukelle. Nukke on aikalailla keskoseen verrattava.

    VastaaPoista
  9. Onpas kiva pieni välityö! Ja hyvään tarkoitukseen:)

    VastaaPoista
  10. Näppärän oloinen malli, pitääpä kokeilla tuota:)

    VastaaPoista
  11. Tällä mallilla en olekkaan vielä mitään tehnyt. Täytyypä ottaa asiaksi kokeilla kun noita pieniä lankanupuloita on minullakin.
    Kiitos vinkistä ja myös ohjeesta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.